Littekentherapie2021-03-16T10:37:00+02:00

Littekentherapie

Wanneer een wond niet goed geneest kan er een atrofisch (naar binnen getrokken), hypertrofisch (ligt boven op de huid) of zelfs een keloïd (woekering van littekenweefsel) litteken achterblijven. De verschijnselen die zich kunnen voordoen bij een litteken zijn: slechte doorbloeding, verdikking, verharding, verkleving, zwelling (door oedeem), roodheid of andere verkleuring, pijn, jeuk en bewegingsbeperking. Wanneer u hier last van heeft kunt u bij ons terecht voor littekenbehandeling.

Wat kunt u tegen littekens doen?

Om te voorkomen dat een litteken niet goed/mooi geneest is het belangrijk om te zorgen voor een goede wondgenezing. Wij kunnen u adviseren hoe u de wond het beste kunt verzorgen en nemen indien nodig de wondverzorging over. Als u littekenmassage toegepast krijgt dan kunnen wij u aanleren hoe u het litteken thuis ook het beste kunt masseren.

Na een uitgebreide intake en huidanalyse kijken wij welke behandeling het beste bij uw litteken past. Het meest optimale resultaat kan behaald worden bij een relatief jong litteken. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht met oudere littekens. Hoe eerder u echter begint met littekentherapie, hoe grote de kans is dat uw klachten kunnen verminderen.

Wij bieden de verschillende behandelingen aan

Littekenmassage: hiermee proberen we het weefsel soepeler te maken en zo mogelijk los te maken van de onderlaag. Dit stimuleert de doorbloeding. We gebruiken verschillende massagegrepen die de elasticiteit van het beschadigde weefsel in het litteken verbeteren. Er zijn een aantal behandelingen nodig voor het meest optimale resultaat.

Silliconenpleisters: er zijn veel verschillende soorten silliconenpleisters op de markt die wij kunnen bestellen. Deze behandeling kan bij elk litteken worden toegepast als deze gesloten is. Er is een gelvorm of een pleister die op elke plek op het lichaam toepasbaar is. Deze pleisters worden elke dag een paar uur gedragen en het resultaat is na een aantal maanden zichtbaar.

Microneedling: dit is een methode waarbij met behulp van naaldjes minuscule gaatjes in de huid worden gemaakt. De behandeling stimuleert het zelf genezend vermogen van de huid. Het zorgt ervoor dat er in het litteken nieuw weefsel wordt gevormd wat nieuwe huid aanmaakt. De nieuwe huid is minder stug dan het litteken wat voor een mooi resultaat zorgt. De huid kan gladder en vlakker worden. Er zijn een aantal behandelingen nodig voor het meest optimale resultaat.

Camouflagetherapie: als u het litteken wil laten camoufleren dan kunnen wij dit doen met verschillende producten. We kiezen voor het juiste product, afgestemd op uw litteken. Hierbij kijken we naar welke kleur het mooiste resultaat geeft en leren wij u hoe u de producten thuis zelf kunt aanbrengen op het litteken om deze minder opvallend te maken.

We behandelen littekens door middel van een massagetechniek waarmee we proberen het litteken soepeler te maken en zo mogelijk los te maken van de onderlaag. Daarnaast werken wij met littekentape en siliconenpleisters. Indien het litteken hiervoor geschikt is passen we ook microneedling toe, waarbij met minuscule naaldjes kleine gaatjes in de huid worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de huid zich vernieuwt. Met deze behandeling kan het uiterlijk van het litteken erg verbeteren. Als het litteken gecamoufleerd moet worden doen we dat met camouflagetherapie.

Wordt deze behandeling vergoed?

Littekentherapie kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoedingen voor littekentherapie. Bekijk hier de prijzen.

MAAK EEN AFSPRAAK
BEKIJK ONZE TARIEVEN