Loading...
Compressietherapie2018-12-03T12:09:26+02:00

Complex Decongestieve Therapie

Complex Decongestieve Therapie/CDT houdt in dat lymfoedeem wordt behandeld met verschillende behandelvormen. Als je alleen manuele lymfedrainage toepast heeft dit weinig effect op het lymfoedeem op lange termijn. Als je manuele lymfedrainage toepast in combinatie met compressietherapie, dan heb je veel meer effect van de behandeling. Bij onze huid- en oedeemtherapeut bent u als patiënt in goede handen.

Compressiehemden

Na een borstamputatie of borstbesparende operatie kan er in/of rond het gebied van de borst oedeem ontstaan. Dit gebied is lastig om met zwachtels te behandelen. Omdat het goed is om naast manuele lymfedrainage ook compressie te geven op dat gebied zijn er speciale compressiehemden ontwikkeld. Deze kunnen in onze praktijk worden aangemeten.

Ambulante Compressie Therapie

Naast het zwachtelen van oedeem van de benen zijn wij ook gespecialiseerd op het gebied van zwachtelen van de arm en hand. Omdat lymfoedeem onder controle moet zijn voordat we verdergaan met het aanmeten van een therapeutisch elastische kous is het noodzakelijk om het lichaamsdeel waar het lymfoedeem zich bevindt te zwachtelen.

Breed assortiment

Voor het toepassen van compressietherapie bij lymfoedeem zijn er verschillende producten waar wij veel gebruik van maken. Deze producten kunnen extra druk geven op gebieden waar moeilijk druk toegepast kan worden en onder een zwachtel of compressiehemd gedragen kunnen worden. Of dit zijn producten die in combinatie met een therapeutisch elastische kous gedragen kunnen worden. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden.

Klittenbandsysteem

Klittenband systemen zijn niet elastische verbanden die met klittenband worden bevestigd. Deze zijn eenvoudig aan te brengen, met als doel het aanleggen van een compressie verband te vereenvoudigen en het zelfmanagement te stimuleren. Uniek is dat wanneer het oedeem in de loop van de dag afneemt, de banden snel en eenvoudig bijgesteld kunnen worden.

Therapeutisch elastische kous

Therapeutisch elastische kousen kunnen worden onderverdeeld in kousen met naad en kousen zonder naad. Kousen zonder naad (rondbrei) zijn dunner en elastischer dan kousen met naad. Deze kousen zijn helaas meestal niet geschikt voor lymfoedeem en worden alleen besteld indien er geen oedeem aanwezig is. Kousen met naad (vlakbrei) zijn dikker en kunnen in structuur wat meer stevig en stug zijn waardoor dit het oedeem beter tegen houdt of juist zacht zijn wat plezieriger aanvoelt. Tegenwoordig zijn deze bijna altijd zowel in huidkleur of zwart te verkrijgen en voor de arm en hand in allerlei kleuren.

Partners: