Loading...
Intermitterende Pneumatische Compressietherapie2018-12-03T12:10:05+02:00
Intermitterend Pneumatische Compressietherapie

Speciale pomp

Intermitterend Pneumatische Compressietherapie/IPC, of soms beter bekend onder de merknaam Lympha Press®, kan gebruikt worden bij de behandeling van lymfoedeem en lipoedeem. Het is een soortgelijke behandeling als manuele lymfedrainage, maar dan mechanisch. IPC dient als aanvulling op manuele lymfedrainage en compressietherapie. Het werkt wel maar kortdurend en dient altijd gevolgd te worden door compressietherapie.

Werking

Er is een manchet, dat zich met lucht vult. Deze wordt aangedreven door een pomp. Het principe is het verzorgen van een geautomatiseerde drukopbouw. Elk manchet bestaat uit overlappende luchtkamers. Door deze luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen ontstaat een pompbeweging, waardoor het oedeem omhoog geperst wordt. Er zijn verschillende programma’s in te stellen.

Thuisgebruik

Bij bepaalde indicaties is het mogelijk om een pomp zelf thuis te krijgen. Deze wordt dan vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet wel voorafgaand een aanvraag worden ingediend door uw huid- en oedeemtherapeut. Een apparaat thuis kan uitkomst bieden als u aanvullende behandeling nodig heeft, maar komt het beste tot zijn recht in combinatie met manuele lymfedrainage en compressietherapie.