Loading...
Manuele lymfedrainage2018-12-03T12:07:54+02:00
Lymfvatenstelsel vaatinfo Meycare

Lymfestelsel

Naast een bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfvatenstelsel. Slagaders voeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de weefsels en zuurstofarm bloed wordt via aders weer teruggevoerd naar het hart. Zuurstof, voedingstoffen en vocht treden uit door de wand van de kleinste bloedvaatjes en komt als lymfevocht terecht in de weefsels. Het lymfevocht (met afvalstoffen) wordt door de lymfevaten teruggevoerd naar het bloed. De lymfevaten passeren hierbij vele lymfeklieren. In de lymfeklieren zitten witte bloed-cellen die eventuele ziekteverwekkers (bacteriën en schimmels) kunnen opruimen.

Wat is Lymfoedeem?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in het weefsel. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht voldoende af te voeren. De oorzaak hiervan kan een beschadiging (secundair lymfoedeem) of afwezigheid (primair lymfoedeem) van lymfeklieren of vaten zijn en/of een te grote productie van lymfevocht bijvoorbeeld vanuit een langer bestaand chronische veneuze insufficiëntie of door een infectie. Lymfoedeem is chronisch maar kan goed onder controle gehouden worden door adequaat (zelf)management met compressietherapie als belangrijkste pijler.

Primair lymfoedeem

Soms is lymfoedeem een gevolg van een niet goed aangelegd lymfesysteem. Doordat het lymfestelsel niet goed functioneert kan er gedurende het leven een zwelling ontstaan. Veelal in de benen maar soms ook in de armen. In het begin is het oedeem meestal wisselend aanwezig. Wanneer het oedeem niet behandeld wordt zal uiteindelijk de zwelling niet meer verdwijnen. Primair lymfoedeem kan erfelijk zijn. Deze vorm kan voor komen bij baby’s en jonge kinderen, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Secundair Lymfoedeem

Secundair lymfoedeem ontstaat door beschadiging van de lymfevaten en lymfeklieren. Aan de armen kan dit bijvoorbeeld ontstaan na het verwijderen van lymfeklieren in de oksel bij borstkanker. Lymfoedeem aan de benen kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie waarbij lymfeklieren in de buik of lies verwijderd zijn. Ook bij trombose, bestraling, langdurig bestaande spataderen, doorgemaakte infecties (wondroos), ongeval en/of na operaties kan lymfoedeem ontstaan.

Hoe ontstaat Lymfoedeem?

In principe kan lymfoedeem ontstaan door elke beschadiging van lymfevaten en lymfeklieren of langdurig te hoog aanbod van lymfevocht in de weefsels. Door zware lichamelijke arbeid, invloeden van buitenaf (warmte) of van binnenuit bijvoorbeeld door hormonale invloeden of door een infectie manifesteert het zich als oedeem dat niet meer spontaan verdwijnt.

Wat zijn de verschijnselen?

Klachten van lymfoedeem kunnen onder andere zijn: zwelling, een vermoeid of zwaar gevoel, pijn, beperkingen in beweging, beperking in het dagelijks functioneren en huidafwijkingen. Bij lymfoedeem is er een verhoogde kans op infecties (wondroos).

Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Het draineren begint in het halsgebied, bij de terminus, om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en/ liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied naar een gezond lymfegebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd. Als laatste wordt in het oedeemgebied gemasseerd, in de richting van een goed werkend lymfegebied.

Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met verbindweefseling die de lymfafvoer belemmeren. De therapeut zal deze delen met specifieke handgrepen soepel en zacht proberen te maken. Hoe zachter het weefsel des te gemakkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied is.

Vergoeding

Manuele lymfedrainage wordt vergoed indien u een indicatie van uw (huis) arts heeft. De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed (net als fysiotherapie behandelingen). Vanaf de 21e behandeling wordt het vanuit de basisverzekering vergoed en komt het ten lasten van het eigen risico.