Loading...
Therapeutisch Elastische kousen2018-12-03T12:03:24+02:00
Logo SEMH erkend leverancier therapeutische elastische kousen van Meycare

Gecertificeerd leverancier

Wij voldoen aan de kwaliteitsnormen

MeyCare is gecertificeerd leverancier van elastische kousen. Dit houdt in dat wij volgens alle kwaliteitsnormen werken. Wij zijn aangesloten bij de SEMH (Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen) en de NVCZ (Nederlandse Vereniging CompressieZorg in oprichting, voorheen VATEK (Vereniging Aanmeters Therapeutisch Elastische Kousen))

Werking

Therapeutisch Elastische Kousen/TEK (in de volksmond ook wel steunkousen genoemd) zijn kousen die druk (compressie) uitoefenen op uw arm/benen. Deze druk zorgt voor ondersteuning van uw aderen en lymfvaten, het bevordert de afvoer van bloed en lymfe (met daarin afvalstoffen) waardoor er geen oedeem (vochtophoping) kan optreden. Het dragen van kousen kan de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar vermindert de klachten zolang u de kousen draagt.

Wanneer een kous

Therapeutisch elastische kousen (TEK) worden alleen aangemeten op een oedeemvrije arm of been. Mocht er oedeem aanwezig zijn dan kan het zijn dat de arm/het been eerst gezwachteld moet worden. TEK worden in de meeste gevallen voorgeschreven door uw behandelend arts wanneer er sprake is van een stoornis in de circulatie van het veneuze bloedvat- en/of lymfevatsysteem. Op basis van medische indicatie en individuele situatie wordt de juiste kous voor u aangemeten.

Indicaties voor het aanmeten van kousen zijn:

  • Spataderen (varices)
  • Tromboflebitis
  • Oedeem
  • Chronische veneuze insufficiëntie (CVI)
  • Open been (ulcus cruris)
  • Wondroos (erysipelas)
  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem

Het soort kous wordt mede bepaald door de indicatie en door het advies van de arts. Daarnaast kijken wij ook naar de ernst van de klachten en uw persoonlijke omstandigheden waarna wij de meest adequate kous kiezen. Voor het bepalen van de juiste kous, is het van belang dat de maten van uw benen of armen zeer nauwkeurig gemeten worden.

Meetlint MeyCare

Rondbrei

Vlakbrei

Vlakbrei of rondbrei

Therapeutisch elastische kousen kunnen worden onderverdeeld in kousen met naad en kousen zonder naad. Kousen zonder naad (rondbrei) zijn dunner en elastischer dan kousen met naad. Deze kousen zien er mooier uit en kunnen in meerdere kleuren geleverd worden. Doordat ze dunner en elastischer zijn kan het aan- en uittrekken wel wat lastiger zijn. Tevens zijn deze kousen niet voor elke indicatie geschikt en worden alleen voorgeschreven indien er geen sterke oedeemneiging is.

Kousen met naad (vlakbrei) zijn dikker en kunnen in structuur meer stevig en stug zijn, waardoor het oedeem beter tegengehouden wordt, of juist zacht zijn wat plezieriger aanvoelt. Tegenwoordig zijn deze bijna altijd zowel in huidkleur als zwart te verkrijgen.

Drukklassen

Therapeutisch elastische kousen worden in 4 drukklassen onderverdeeld.

Drukklasse 1 valt strikt genomen niet onder de TEK. Deze kousen worden als steunkousen (met een preventieve werking) verkocht.

Drukklasse 2 geeft een matige druk, drukklasse 3 een sterke en drukklasse 4 wordt eigenlijk alleen bij lymfoedeem verstrekt.

Drukklasse Enkeldruk
1 – mild 15-21
2 – normaal 23-32
3 – sterk 34-46
4 – extra sterk 49

Wist u dat?

… Therapeutisch elastische kousen er in verschillende uitvoeringen zijn? Zo is er een kniekous, lieskous, panty en zelfs een zwangerschapspanty. De meest voorgeschreven kous is een kniekous. Daarnaast kan er voor een open of gesloten teen gekozen worden.

… Er voornamelijk confectiekousen besteld worden? Het assortiment is tegenwoordig erg breed, waardoor uw maten veelal in het confectietabel passen. Mocht uw maat of model er toch niet bij zitten dan wordt uw kous op maat gemaakt.

… Er niet alleen gekeken wordt naar het materiaal, de druk of het soort kous maar ook naar ‘uitrek’eigenschappen van de kous (dit heet stifness)? Zo kan het zijn dat u een kous krijgt die stug aanvoelt en stevig is. Dit is om vorming van oedeem tegen te gaan.

… MeyCare een groot assortiment kousen van verschillende leveranciers heeft?

Onze voorkeursleveranciers zijn:

Juzo - voorkeursleverancier van MeyCare
Varodem - The compression company - voorkeursleverancier van MeyCare
Bauerfeind - voorkeursleverancier van MeyCare
Bauerfeind - voorkeursleverancier van MeyCare

Vergoeding

Therapeutisch Elastische Kousen worden vergoed uit de basisverzekering wanneer zij langdurig gedragen moeten worden. Let wel: u heeft in de basisverzekering een eigen risico van minimaal €385 (in 2016). De kousen gaan ook van dit eigen risico af.

Wanneer u tijdelijk een therapeutisch elastische kous draagt komen ze voor uw eigen rekening of maken ze onderdeel uit van een behandeling en worden ze bijvoorbeeld door het ziekenhuis betaald.