Loading...
Zwachtels2018-12-03T12:04:02+02:00
Aanbrengen van zwachtels door Meycare

Oedeemvrij

Therapeutisch elastische kousen worden alleen aangemeten op een oedeemvrij arm of been. Mocht er oedeem aanwezig zijn dan kan het zijn dat de arm/het been eerst gezwachteld moet worden.

Zwachtelen houdt in dat er met verbanden druk wordt uitgeoefend op het been/de arm. Dit wordt gedaan indien er oedeem aanwezig is en/of een wond (ulcus cruris). Indien er tevens een wond aanwezig is, moet deze ook worden verzorgd. Dit doet doorgaans de thuiszorg, daarin tegenwoordig steeds meer ondersteund door een wondverpleegkundige.

MeyCare is specialist op het gebied van zwachtelen en werkt daarbij vaak samen met de thuiszorg waarbij verschillende soorten zwachtels kunnen worden ingezet. De keuze voor het soort zwachtel hangt af van een aantal factoren:

  • Bent u mobiel
  • Wordt u langdurig/kortdurend gezwachteld
  • Hoelang moet de zwachtel blijven zitten
  • Moet u nog in uw schoen passen

Voorafgaand aan het zwachtelen

Voordat er gezwachteld gaat worden moet soms eerst een enkel-arm index/EAI gedaan worden. Dit gebeurt doorgaans bij de huisarts en hiermee wordt gecontroleerd of de bloed toevoer nog goed is. Indien dit niet het geval is moet er rekening gehouden worden tijdens het zwachtelen; dit mag niet te strak zitten. Soms mag er zelfs helemaal niet gezwachteld worden.

Tevens is het goed om te weten of u hartklachten heeft. Indien beide benen tegelijk gezwachteld worden en er veel oedeem aanwezig is kan het zijn dat het hart te hard moet werken om al het oedeem af te voeren. Indien dit het geval is wordt er eerst 1 been ingezwachteld. Als dit goed gaat kan vervolgens het andere been ook worden ingezwachteld.

Het zwachtelen vindt altijd in overleg met uw huisarts of behandelend specialist plaats.

Verschillende soorten zwachtels

Korte rek zwachtels zijn textiel elastische zwachtels, dit zijn de meest gebruikte zwachtels. Deze mogen dag en nacht blijven zitten en kunnen vele malen gebruikt worden. De druk die de zwachtels geven wordt snel minder waardoor deze, zeker in de beginfase, meermaals per week vervangen moeten worden.

Lange rek zwachtels lijken op korte rek zwachtels qua uiterlijk maar mogen ’s nachts NIET om blijven. Ze geven veel rek als het been/de arm in rust is waardoor het ’s nachts kan gaan knellen. Ook deze kan worden hergebruikt.

Plakzwachtels zijn er ook in verschillende soorten en maten. Deze hebben allemaal hun eigen eigenschappen. Zo zijn er verschillende die met een lage EAI gebruikt mogen worden (kunnen dus niet te strak gaan zitten) en deze kunnen allemaal 1 week blijven zitten. Het nadeel is dat ze niet herbruikbaar zijn en dus na gebruik weggegooid moeten worden.

Soms is 1 keer zwachtelen voldoende en dan kunt u gezwachteld worden door één van onze bandagisten. Mocht het langer duren voordat het gewenste resultaat kan worden bereikt, dan wordt er een afspraak gemaakt met de thuiszorg. Uiteraard doen wij dit altijd in overleg met u en de huisarts.

Als het been/de arm oedeemvrij is wordt de therapeutisch elastische kous aangemeten. Deze zal het resultaat van het zwachtelen behouden om te voorkomen dat er weer oedeem kan ontstaan.

Partners

Urgo K2 - Meycare
BSN Medical - Meycare
Lohmann & Rauscher - Meycare
3M - Meycare