Loading...
Huidinfo2019-03-21T15:45:05+02:00

Acne

De medische term voor jeugdpuistjes is Acne Vulgaris. Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen kenmerkend zijn. Het komt meestal in het gezicht voor, maar ook op de borst, rug, nek en/of de schouders. Acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Meestal treedt het op in de pubertijd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie onder invloed van hormonen. De bacteriën die in de talgklieren aanwezig zijn (propionibacterium acnes) zorgen ervoor dat het afvoerkanaal van de talgklieren beschadigd raakt en door de verhoogde talgproductie kan het afvoerkanaal in de talgklier verstopt raken.

Wanneer acne onbehandeld blijft, kan het een langere periode blijven bestaan en in sommige gevallen littekens veroorzaken. Meestal verdwijnt acne voor het 25e levensjaar. Soms blijft  de huidaandoening tot op latere leeftijd aanwezig.

Fibromen (steelwratjes)

Fibromen zijn zachte, goedaardige huiduitstulpingen in de vorm van een steeltje of bobbeltje. Een fibroom is zacht en gemakkelijk te bewegen. Ze kunnen met name ontstaan onder de oksels of borsten of in de hals of nek en hebben in de meeste gevallen dezelfde kleur als de omliggende huid.
De grootte van steelwratten varieert van slechts 1 á 2 millimeter tot wel 2 á 3 centimeter. Ze kunnen in enkele vorm voorkomen maar ook met tientallen tegelijk.

Hoe ontstaan fibromen?

Het is nog onduidelijk hoe fibromen exact ontstaan. Er is dus niet veel bekend hoe je ze kunt voorkomen. Fibromen kunnen bij iedereen voorkomen, hoewel ze vaker optreden bij volwassenen. Genetische aanleg, leeftijd, overgewicht, hormonen, schuring met kleding, contact met sieraden of een slecht genezen wondje kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een steelwrat. Ze zijn in tegenstelling tot andere wratten niet besmettelijk maar kunnen wel gaan jeuken en door intensief contact met kleding zelfs geïrriteerd raken.

Littekens

Niet elke wond geeft een zichtbaar of gevoelig litteken. Dit soort littekens ontstaan alleen als de diepere lagen van de huid zijn beschadigd of doordat onder invloed van bepaalde factoren (zoals infectie) het herstel van een wond wordt vertraagd. Littekens kunnen ontstaan na:
– Verwondingen
– Ontstekingen zoals bij acne of infecties
– Een operatie

Littekens kunnen de huid ontsieren en kunnen klachten geven zoals jeuk of pijn. Ze kunnen ook belemmerend werken bij bewegen of ons herinneren aan bepaalde gebeurtenissen.

Woekering van littekenweefsel

Als een litteken alleen wat verheven is, heet dat een hypertrofisch litteken. Wanneer een litteken verder voortwoekert spreek je van keloïd. Het beste resultaat met de behandeling kan behaald worden bij een relatief jong litteken. Maar ook oudere littekens kunnen door behandeling verbeteren.

Wij kunnen u hierover adviseren.

Overbeharing

Iedereen heeft haren op het lichaam. Bij de één is dit meer zichtbaar dan bij de ander. Soms groeien ze meer dan normaal en/of op ongebruikelijke plaatsen. Men spreekt dan van overbeharing. Bij overbeharing kunnen verschillende factoren zoals bijvoorbeeld hormonen of erfelijkheid een grote rol spelen. Meestal harst, scheert of epileert men om de haren te laten verdwijnen. Dit is echter een tijdelijke oplossing omdat de haren altijd terugkomen.

Wij onderscheiden twee soorten:

Hypertrichose; bij deze vorm van overbeharing groeit er meer haar dan normaal op gebruikelijke plaatsen zoals de armen en/of benen van vrouwen of bijvoorbeeld op de borst en rug bij mannen. De beharing is veelal donkergekleurd en kan een dikkere structuur hebben.
Hirsutisme; bij deze vorm van overbeharing is er een mannelijk groeipatroon van de haren zichtbaar bij vrouwen. Zoals beharing van de bovenlip, voor het oor, op de kin, borst, rond de tepel of elders op het lichaam. Deze haren zijn ook vaak donkergekleurd en kunnen een dikkere structuur hebben.

Pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Er kan een teveel aan pigment aanwezig zijn, dan ontstaat een donkere vlek (hyperpigmentatie). Wanneer er sprake is van te weinig pigment kan er een lichte vlek ontstaan (hypopigmentatie).

Hoe ontstaan pigmentvlekken

Pigmentvlekken die door zonbeschadiging veroorzaakt worden komen bij 80% van de 65-plussers voor. De zon is één van de belangrijkste factoren voor het ontstaan van deze vlekken. Als uw huid te veel in de zon komt, kan het zijn dat de pigmentcellen (melanocyten) op bepaalde plaatsen in de huid te veel pigment maken, wat zich uit in hyperpigmentatie (een teveel aan melanocyten). Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan door hormonen (denk aan zwangerschapsmasker) en door bijvoorbeeld medicijngebruik.

Verwijde vaatjes in het gelaat

Verwijde vaatjes in het gelaat kunnen zich op verschillende manieren uiten. Deze vaataandoeningen ziet men vooral bij mensen met een licht huidtype.

We onderscheiden twee soorten vaatjes in het gelaat:
Couperose en Spider Naevus

Couperose

Ook wel teleangiëctastieën genoemd, zijn chronisch verwijde adertjes in het gelaat.  Het is een onschuldige vaataandoening. Ze komen het meest voor op de wangen en de neus. Het ontstaan van couperose kunt u ook zelf een beetje beïnvloeden:

– Gebruik geen irriterende cosmetica, laat u adviseren
– Wees voorzichtig met warme dranken, hete kruiden en alcohol
– Was het gezicht met lauwwarm water
– Te veel sauna gebruik (hitte) kan haarvaatjes doen verwijden (voornamelijk bij een gevoelige huid)
– Behandel de huid altijd met zachtheid
– Gebruik een zeepvrije-wasgel, liever geen washandje
– Het gezicht droogdeppen, liever niet wrijven

Spider naevus

Ook wel het spinnetje genoemd. Dit is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening. Vaak is een centrale speldenklop duidelijk te zien met kleine bloedvaatjes die vanaf het centrale punt uitwaaieren als poten van een spin. De voorkeurslocaties zijn het gelaat, hals, nek, handrug en onderarmen. Ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.