De enkel-arm index is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Voor het bepalen van de enkel-arm index (EAI) wordt de bloeddruk van de enkels en de linker bovenarm gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm index.

16999254_1230773370352803_2028719396777028661_n

Waarom is het belangrijk om de enkel-arm index te meten?

Uit de meting kan blijken dat u vermoedelijk een vernauwing heeft in de slagaderen van uw been/benen. De slagaders zijn maar een paar millimeter in doorsnede. Als de gladde binnenwand op bepaalde plekken beschadigd is, hechten zich daaraan witte bloedcellen en vetachtige stoffen (waaronder cholesteroldeeltjes). Deze papachtige massa noemen we een plaque. Bij toename van een plaque raakt de slagader vernauwd. Door slagaderverkalking kan er minder bloed door de slagader stromen. Dit wordt ook wel etalagebenen genoemd.

etalagebenen  etalagebenen

Bij etalagebenen kan er minder bloed, en dus minder zuurstof, bij de spieren in uw benen komen. Wanneer u een eindje gelopen heeft, dan krijgt u door het zuurstoftekort een stekende pijn in uw been, die voelt als een soort kramp. Als u even stilstaat, gaat de pijn weer weg. De herkomst van de naam ‘etalagebenen’ heeft met dat rusten te maken. Als u in een winkelstraat loopt en u kunt door de pijn even niet lopen, is het net alsof u steeds even stopt om de etalages te bekijken. De medische term voor etalagebenen is ‘claudicatio intermittens’.  Er wordt ook wel over ‘perifeer arterieel vaatlijden’ (PAV) gesproken.

W9563

Wij meten uw enkel-arm index met het apparaat van mesi ABPI MD. De meting doen wij alleen als u klachten heeft die duiden op perifeer arterieel vaatlijden of voorafgaand aan het geven van compressietherapie zoals bij zwachtelen.

 

Als u etalagebenen heeft, is er een kans dat de slagadervernauwing ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomt. Daardoor heeft u een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Wij zullen u n.a.v. de uitslag indien nodig altijd terug/doorverwijzen naar uw (huis)arts.

 

Wat kunt u zelf doen om etalagebenen te voorkomen?

Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw klachten tegen te gaan. Door gezond te leven remt u de slagaderverkalking af en beperkt u de gevolgen ervan. Een gezonde leefstijl houdt in:

  • niet roken
  • voldoende bewegen
  • weinig verzadigd vet eten
  • gebruik weinig zout
  • niet teveel alcohol drinken
  • gezond gewicht
  • gezond eten

 

Logo-Hartstichting_RGB

Bron: de Hartstichting